Pergola puutarhaan
Postattu helmikuu 13 2020
Oletko ajatellut miten monipuolisesti terästä voi käyttää puutarhassa? Myymme paljon eri muotoisia teräksiä, joilla saat lukemattomat vaihtoehdot toteuttaa esimerkiksi pergola puutarhaan.
Juttusarjamme jatkuu; miten asiakkaamme teki pergolan puutarhaan. Kirjoituksen lopusta löydät linkit tuotteisiin sekä projektin kustannukset.
"Asumme rivitalossa ja meillä on pieni takapiha. Halusimme puutarhaamme oleskelualueen, jossa voi nauttia kahvit ja fiilistellä kesää. Suunnittelun ja mittailun jälkeen valikoitui materiaaliksi teräs, koska puusta en olisi saanut niin ilmavaa ja "kepeän" näköistä.
Pergolan on rakennettu teräsputkesta (huonekaluputki) ja kasattu hitsaamalla. Otin mittoja ja suunnittelin mallin paperille ja siitä lähdettiin kehittelemään. Koon kanssa piti olla maltillinen, koska pihamme on kovin pieni (rivitalon takapiha 100 m2). Sivuttaistueksi laitettiin 6x6 neliöterästä, jotta pergola ei nitku sivusuunnassa. Poikkiteräkset toimivat samalla kiipeilevien kasvien tarttumispintoina. Teräkset on hiekkapuhallettu ja pohjamaalattu ruosteenkestävällä pohjamaalilla (korro e) ja tämän jälkeen maalattu mustalla pintamaalilla.
Pergolan ulommaiset teräkset jätettiin hieman pidemmäksi ja ne upotettiin syvälle maahan, jotta tuuli tai lumikuorma ei kaada sitä. Isompaan rakennelmaan on syytä tehdä routaeriste ja betonista valetut anturat.
Pergolan ulkoreunaan laitettiin hieman isompaa huonekaluputkea, jossa kuljetettiin sähköjohto valaisimelle. Valaisin kiinnitettiin metallilätkään jossa oli ruuvin rei'ät valmiina. Valaisin malliksi valikoin roikkuvan ulkovalaisimen, koska se tuo valon tunnelmallisesti lähelle istumatasoa. Valaisinta ei tule asentaa itse, vaan kutsua paikalle ammattilainen. Säästettiin sähkötöiden kustannuksissa, kun kaivoimme sähkömiehelle valmiiksi urat (n. 50 cm syvä), jota pitkin sähköt tuotiin pergolalle.